Problemlösaren utan rep och karbiner
Drygt ett år har gått sedan Björn Söderlund tillträdde som Optimations nya vd. Det totalfokus och problemlösande han tidigare fick utlopp för i jobbet som konsult hittar han numera genom att klättra utan skyddsnät och rädda tomten med kod.
Björn har varit vd i drygt ett år men är knappast någon nykomling till bolaget. 16 år har gått sedan han anställdes som konsult och de senaste åren har han även suttit med i styrelsen. Björn saknar inte tiden som konsult men arbetet skiljer sig drastiskt från rollen som verkställande direktör.
– Vd-jobbet är jäkligt kul men också väldigt annorlunda. Tidigare gick jag till jobbet och visste i princip alla dagar vad jag skulle göra och fick också gjort det jag hade tänkt mig. Nu går jag till jobbet och får visserligen en massa gjort, men kanske inte de saker jag tänkt att jobba med från början. Det dyker hela tiden upp saker från sidan, berättar han.
Den största utmaningen med den nya rollen är att hinna ta sig tid för alla medarbetare. Bolaget har vuxit så det knakar de senaste åren och trots att stödfunktioner som teknik-, marknads- och
ekonomichef har adderats finns det fortfarande rum för utveckling.
– Jag anställdes som nummer tre i ordningen och nu är vi trettio, men vi är i princip samma organisation som vid starten. Det är något som vi eventuellt behöver titta på framöver. Det absolut roligaste med att vara vd är ju mötena med våra anställda. Jag vill hinna ta vara på alla fantastiska idéer och se till att alla känner sig sedda och det har jag inte riktigt tid med idag, förklarar han.
Björn menar att hans tillträde som vd kanske inte innebär några stora förändringar för bolaget.
– Vi har en tydlig vision med företaget, att det ska vara ett ställe som man vill jobba för, som man trivs på och som är långsiktigt bra. Där alla medarbetare ska känna sig stolta, se sin framtid inom
företaget och kunna utvecklas med det. Det står kvar sen tidigare.
Resan till jobbet på Optimation började egentligen redan på gymnasiet där Björn gick det naturvetenskapliga programmet. Under det sista läsårets examensarbete fick han möjlighet att testa svepsondsmikroskopi på Luleå tekniska universitet. Det inspirerade Björn att läsa teknisk fysik vid samma lärosäte. Men trots fascinationen av allt från atomer till stjärnor lockade ändå matematiken mer och han valde att inrikta sig inom den. Efter examensjobb i Montreal och ett par ströjobb fick Björn anställning på Optimations dåvarande Kirunakontor.
– Jag hade jobbat jättemycket med simulering inom min utbildning så den biten av verksamheten och även reglertekniken tyckte jag var superkul, men det var väldigt mycket att ta på sig en
specialistkonsultkeps från, i princip, dag ett. För mig tog det ganska många år innan jag hade vuxit in i den på ett bra sätt och det har jag full respekt för att det gör även för våra medarbetare, menar han.
I Kiruna träffade Björn sin sambo som numera även är mamma till deras tre gemensamma barn. Det blev två händelserika år i Sveriges nordligaste stad men när Kiruna-kontoret skulle läggas ner valde Björn plus sambo att flytta. Omlokaliseringen innebar dubbla känslor för Björn.
– Den sista sommarn i Kiruna gick jag på semester veckan efter midsommar. På vägen ner till kusten snöade det och när jag efter fyra veckors semester kom tillbaka hade löven redan blivit gula på träden. Där någonstans tänkte jag att det är dags att flytta söderut. Jag älskar Kiruna, framför allt på vintern, men just sommaren och våren saknade jag.
Björn bytte vinter mot vår och Kiruna-kontoret mot Uppsala-kontoret där han utgår från även idag. När han inte jobbar eller umgås med familjen ägnar han sig gärna åt bouldering, en typ av klättring som sker på stenblock utan hjälp av rep eller karbiner.
– Bouldering går inte att göra när det regnar så det är alltid fint väder när man är ute och ganska ofta är det något naturskönt ställe man är på. Klättringen innebär en fysisk utmaning som kräver fullständig koncentration så när du gör det kan du inte tänka på något annat. Det är en väldigt ”mindfull” aktivitet.
När han numera inte längre är konsult får Björn hitta andra sätt att utmana sin aptit för problemlösning. När den här intervjun genomförs sitter han med Advent of code på kvällarna, en
adventskalender med datorprogrammeringsutmaningar. I år handlar det om att hjälpa tomten och hans nissar att hitta mat till renarna i en djungel. En typisk uppgift kan vara att hitta kortaste vägen mellan två punkter och den data som ska hanteras kräver att Björn skriver ihop ett program för att hitta svaret.
– Jag saknar inte jobbet som konsult men jag kan absolut sakna totalfokuset, klurandet och bubbeleffekten som det leder till. Men det är därför man har hobbyer, skrattar han.