Han fixar bland mojänger och molijoxer

23 maj 2022

Maskiner, motorer och alla sorts mackapärer – August Andersson har grejat med det mesta. Trots att arbetet på Optimation främst handlar om att simulera olika processer är mekandet aldrig långt borta i tanken. Simuleringsprogrammet ger nämligen associationer till barndomens favoritdatorspel Mulle Meck bygger bilar.

– Jag kan höra Lennart Jähkels röst säga ”vilken fräsig kärra”, skrattar han.

 

Den lilla orten Borensberg är, förutom en av de mysigaste orterna längs Göta kanal, också Augusts födelseort. Här i hjärtat av Östergötland växte han upp i ett idylliskt villakvarter med mamma, pappa och två yngre bröder men spenderade också mycket tid hos farföräldrarna som hade jordbruk med spannmålsodling. På gården fick han vara med i allt från att så och skörda till att meka med de stora jordbruksmaskinerna. Därför var det kanske inte konstigt att valet föll på naturbruksprogrammet när det blev dags att välja gymnasieutbildning.

– Jag kände att jag var mer intresserad av praktiska yrken än teoretiska. Bygg- och fordonsprogrammet var också på tapeten men jag valde lantbruk för där får man göra lite allt möjligt, menar August.

 

Ett teknikintresse växer fram

Gymnasieskolan låg på en funktionell gård med djur och odling. Skolan hade så klart alla kurser som gav grundläggande behörighet men i programmet ingick också mycket praktiskt arbete. Eleverna fick ta pass i ladugården, vara med i jordbruket och lära sig laga maskiner i verkstan. Men även när August inte var i skolan blev det mycket pysslande med maskiner.

– Jag och mina kompisar mekade mycket med mopeder i tonåren och så byggde vi A-traktorer. Nu för tiden kan ju vilken bil som helst strypas för att bli en A-traktor men på den tiden fick vi fysiskt kapa bilarna för att tillverka en liten hytt och ett flak. Jag byggde två stycken, en av en Volvo 740 och en annan av en Nissan KingCab, berättar han.

 

Efter gymnasiet var August skoltrött och ville gärna komma igång och tjäna egna pengar. Hans första jobb var som dräng på en växtodlingsgård. Det utökades senare med ett extraknäck inom byggbranschen.

– Byggföretaget jobbade mycket mot bönder så det handlade ofta om att bygga maskinhallar eller spannmålsfickor. Jag hoppade in och jobbade med lantbruk under högsäsongen och som snickare i avperioden.

Under den obligatoriska backpackingresan i Australien började August fundera på vad han skulle göra härnäst och kom fram till att det nog var dags att gå tillbaka till skolbänken.

– När jag jobbade praktiskt lärde jag mig att ”det här fungerar” men jag kände att jag ville veta varför det fungerar och hur jag skulle kunna förbättra det.

Det som kändes självklart var att han skulle plugga till någon typ av ingenjör. Men vilken? För att få behörighet till ingenjörsprogrammen började August med att läsa ett tekniskt basår vid Karlstads universitet.

– Under det året växte det fram att jag ville läsa till civilingenjör med inrikting mot teknisk fysik, förklarar han.

 

Till Norrland på vinst och förlust

Studietiden i Karlstad hade varit rolig men efter examen kände August att han ville norrut. Dels för att se något annat men också för att få mer snösäkra vintrar. Augusts pappa, som även han är civilingenjör, tipsade honom om att söka till Optimation.

– Pappa hade arbetat tillsammans med Optimation i projekt. Han visste ju min bakgrund och att jag gillar att arbeta praktiskt men även att modellera och simulera. Han trodde därför att det skulle vara en bra match, förklarar August.

Optimations första och största kontor ligger i Luleå och för August fanns det inget att vänta på. Han packade ihop sitt liv och flyttade upp till norra Norrland på vinst och förlust.

– Jag ringde och bokade ett möte med Tomas Eriksson som var VD då och Peter Lingman. Mötet kändes väldigt positivt och jag fick en ännu bättre bild av företaget.

Av lite olika anledningar resulterade mötet inte i en anställning just då. August jobbade istället på lite andra företag och flyttade efter ungefär ett halvår ner till Östersund. Men inte heller där skulle han bli särskilt långvarig.

– I början av 2021 såg jag att Optimation sökte folk och hörde därför av mig igen. Jag blev erbjuden en tjänst och fick välja om jag ville jobba från Luleå eller Sundsvall. Sundsvall kändes som att det var lagom – fortfarande snösäkra vintrar men lite närmare till familjen, resonerar han.

 

Mulle Meck bygger bilar

Nu har det snart gått ett år sedan flytten till Sundsvall och August har börjat göra sig hemmastadd i staden samt kommit in i jobbet.

– Jag trivs väldigt bra. Det är roliga arbetsuppgifter om man gillar att simulera och klura om dagarna. Just nu gör jag en processimulator – en fysikmodell av en verklig fabrik som ska bete sig så likt som möjligt.

Programmet August jobbar i har massor av olika komponenter som han kan sätta ihop med andra för att simulera processen i fabriken.

– Det är lite som datorspelet Mulle Meck bygger bilar. Ibland när man sitter och jobbar kan man nästan höra Lennart Jähkels röst säga ”mojänger och molijoxer, mackapärer och megafixer”. Eller när det blir fel, ”nej den där grunkan passar inte där”, skrattar han.

Så klart har mekandet och byggandet fortfarande en stor plats i hans liv.

– Jag gillar det sättet att umgås, att tillsammans med en kompis bygga en trall eller skruva i en bil. Nu när jag bor i lägenhet är jag lite bakbunden och kan inte fixa så mycket som jag skulle vilja. Men förhoppningen är att inom något år äga ett litet hus där jag har plats för att greja.

 

 

 

Läs mer

Läs mer Pil till nyhet
Nyheter

Inte rädd att sadla om

2022-04-26
Läs mer Pil till nyhet
Nyheter

Inget falskspel i hans klaver

2022-04-06
Läs mer Pil till nyhet
Nyheter

Ny VD och vice VD på Optimation AB

2022-01-04